Kle deg godt, sørg for godt fottøy og varm opp musklene før du setter i gang, anbefaler kiropraktor Jon Arild Andresen. Andresen og kollegene hans opplever ofte høysesong etter større snøfall. Resultatet for mange ryggpasienter kan være lange sykmeldinger. Det er derfor viktig å kunne bruke kroppen riktig når snøen skal fjernes.

– Naturlig svai i ryggen, bøyde knær og bena litt fra hverandre, presiserer kiropraktoren.

IKKE STRESS
Har det snødd om natten har du valget mellom å gjøre en dårlig jobb for kroppen din ved å hoppe ut av den varme sengen og straks sette i gang med å fjerne all snøen.
– Har du dårlig tid, fjern kun det aller nødvendigste og ta resten når du kommer hjem, råder Andresen.

– Et annet godt råd er planlegging: Sjekk værmeldingen før du legger deg, og stå tidligere opp enn vanlig dersom de har snødd. Det er viktig å gi seg selv god tid når snøen skal måkes.

Riktige arbeidsstillinger: Kiropraktor Jon Arild Andresen viser riktige arbeidsstillinger ved bruk av forskjellige måkeredskaper.

UVANTE OPPGAVER
Årsaken til smerter i forbindelse med snømåking er at kroppen utfører uvante bevegelser. Brå bevegelser er ikke bra. Heller ikke å bøye seg forover og samtidig vri kroppen med belastning på armene.

– Når du skal kaste fra deg snøen må du passe på å vri hele kroppen, ikke bare ryggen, presiserer Jon Arild Andresen.

VELG RIKTIG REDSKAP
Et annet viktig moment er å velge lett redskap og sørge for redskap tilpassen kroppen. Varier dessuten måkeutstyret etter forholdene. Bruk en lett plastskyffel på tørr nysnø, aluminiumsspade på tung eller hard snø. I skrånende terreng er den store snørydderen spesielt velegnet.

– Hold i måkeredskapen med begge hender og ta heller mange små spadetak enn få og tunge, sier Andresen.

UNNGÅ SOFAEN
Folk flest synes det å synke ned i sofaen etter en hard økt med snømåking er deilig. – Men veldig dumt, advarer kiropraktoren. – Gå heller en rask tur i 15 til 20 minutter rett etter snømåkingen. Da får du sirkulasjonen tilbake i kroppen og unngår å bli støl, sier han.

VIS MÅKEVETT
* Planlegg måkingen. Ikke stress.
* Kle deg godt, bruk gode støvler
* Varm opp før du begynner, start forsiktig
* Benytt redskap tilpasset kroppen din
* Ta heller mange små enn få og store løft på spaden
* Ha naturlig svai i ryggen, lett bøyde knær og litt bred ben stilling
* Vri hele kroppen, ikke bare ryggen, når du kaster snøen unna
* Gå en rask tur når jobben er unnagjort
* Oppstår ryggsmerter, kjøl i første omgang ned det vonde området, avlast ryggen og hold deg varm