UTDANNING

Kiropraktorutdanningen er normert til fem og et halvt år på universitetsnivå (mastergrad), og et turnus år, for å oppnå offentlig godkjenning i Norge. Internasjonale godkjennings organer for utdanningsinstitusjonene sørger for en høy standard på utdanningen. Man må være graduert fra en av disse for å bli medlem i Norsk Kiropraktor Forening (MNKF). Se etter MNKF når du skal velge kiropraktor- et kvalitetstempel!

HISTORIE

historychiro_bpiimg_01_300x250Kiropraktikkens historie startet for drøyt 100 år siden i USA da kiropraktikkens grunnlegger, D.D. Palmer ( 1845 – 1914) postulerte den første kiropraktiske sykdomsteori ved å sette ryggsøylens funksjon i sammenheng med nervesystemets integritet
I Norge fikk vi vår første kiropraktor i 1922. Norsk Kiropraktorforening ble stiftet i 1935. Kiropraktorene fikk sin autorisasjon i 1988. En autorisasjon (offentlig godkjennelse) innebærer at kiropraktor er en beskyttet tittel.

Nye vedtekter som trådte i kraft 1. januar 2006:

  • Det er ikke lenger nødvendig for pasienten å gå via lege for å få refusjon fra trygdeverket. Dette ordnes nå direkte mellom kiropraktor og trygdekontor.
  • Kiropraktor kan sykmelde inntil 12 uker.
  • Kiropraktor kan henvise direkte til legespesialist og fysioterapi.
  • Kiropraktor kan henvise til billeddiagnostikk (røntgen, CT, MR, ultralyd)

Disse nye vedtektene stiller kiropraktorene på lik linje med andre autoriserte helsepersonell grupper som: leger, tannleger og psykologer innen sine respektive fagfelt. Kiropraktikk har blitt en profesjon å regne med i dagens og fremtidens helsevesen.